sushi

Sushi

By in Jídlo, recepty. on 13.2.2015

Poprvé jsem jedl Sushi v Británii, kde mi moc nechutnalo, ale po letech jsem po zhlédnutí dokumentárního filmu o Japonské kultuře oprášil vzpomínky a zatoužil jsem udělat jakousi českou obdobu tohoto tradičního japonksého jídla. Proto jsem zabrousil na stránky a použil tento recept (http://recepty.vareni.cz/maki-nigiri-a-obracene-sushi/). Myslím, že množství udělané z ingrediencí níže nám vystačilo na pár dní – jednak proto, že jsme to jedli pouze dva a také proto, že je to jídlo velmi syté – dvěma lidem by stačilo dohromady tak 12 kousků středně silných „koleček“ sushi, tzn. vydělit ingredience dvěma až třema. Většinu ingrediencí se mi podařilo sehnat v obchodě TESCO.

2,4 hrnku vody

2 hrnky kulatozrnné rýže

1 balíček mořské řasy NORI

 

Náplň:

křenová pasta wasabi

krabí tyčinky Surimi

uzený losos

mirin

salátová okurka

cukr

sojová omáčka (kikkoman)

černý nebo bílý sezam

rýžový ocet

tuňák

Základní surovinou sushi je kulatozrnná japonská rýže NISHIKI, která je přirozeně velmi lepivá. Rýži si připravíme tak, že dva hrnky nishiki vsypeme do cedníku a propíráme tak dlouho, dokud neodtéká čistá voda. Poté rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 2,4 hrnku čisté studené vody. Přikryjeme pokličkou a necháme 10 minut odstát. Poté přivedeme k varu a plamen ztlumíme na minimum. Vaříme zhruba 20 minut do změknutí rýže. Po dobu vaření nezvedáme pokličku a po uvaření necháme pod pokličkou znovu 10 minut odležet.

Uvařenou rýži přesypeme do mísy a podle chuti smícháme s rýžovým octem, cukrem a mirinem tak, aby byla rýže sladkokyselá. Necháme rýži vystydnout a připravíme si suroviny. Do sushi je možno přidat suroviny podle chuti např. kousky syrové ryby (doporučuji jen zkušenějším a z velmi čerstvých a kvalitních ryb), kaviár, nakládanou japonskou ředkev, vaječnou omeletu, to záleží pouze na vaší fantazii.

Nyní můžeme začít tvořit sushi. Připravíme si mísu s vodou, do které si nalijeme trochu rýžového octa. Do takto připraveného roztoku si budeme namáčet ruce při tvorbě rolek, usnadní to manipulaci s lepkavou rýži a zároveň dezinfikuje ruce.

MAKI ZUSHI: Na bambusovou rohožku (nemáte li rohožku, lze použít kus tvrdého papíru obaleného v potravinové folii) si položíme plátek řasy nori, lesklou stranou dolů a na 3/4 řasy naneseme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na vrchu si necháme trochu volného místa na zabalení rolky. Poté asi v 1/3 potřeme rýži trochou wasabi a přikládáme suroviny dle libosti – surimi tyčinky, proužek salátové okurky a tuňáka. Potřeme vrchní zbylou část řasy vodou, to aby po zabalení držela rolka vcelku a poté pomocí rohože dole uchopíme rolku a jako závitek jí zabalíme. Vzniklou rolku poté necháme chvíli odležet a pak ji mokrým nožem nakrájíme na asi 2 – 3 cm silná kolečka. Maki Zushi podáváme se sojovou omáčkou, ve které si kousky namáčíme. Můžeme zapíjet rýžovým vínem Saké.

NIGIRI ZUSHI: Jsou to malé hrudky rýže, na které se pokládá většinou plátek syrové ryby, vaječná omeleta, uzený uhoř UNAGI, nebo také surimi tyčinka. Já místo syrové ryby přidávám plátky uzeného lososa. Tvoříme tak, že si pomocí polévkové lžíce nabereme do ruky hrudku rýže a vytvoříme z ní podélnou hrudku, vrch hrudky potřeme pastou wasabi a přikládáme výše uvedené suroviny. Pro ozdobu můžeme vzniklé nigiri zushi obtočit proužkem řasy nori.

CALIFORNIA ROLS: Je to obdoba maki zushi, ale tvoříme ji obráceně. Na rohožku si opět položíme plátek řasy nori, na kterou po 3/4 rozložíme asi 1 cm silnou vrstvu rýže. Na rýži poté položíme potravinářskou folii a otočíme dolů. Tím pádem máme na hoře holou řasu nori, kterou v 1/3 potřeme pastou wasabi, a opět přikládáme suroviny dle libosti. Poté opatrně srolujeme. Takto vzniklou rolku můžeme obalit v sezamu. CalIfornIa rols nakrájíme na 2 – 3 cm silná kolečka.

Maki, nigiri a obrácené sushi jsou velmi zdravé, chutné a hodí se jak hlavní chod, tak jako příjemné zpestření párty. K sushi se také pojídá japonský růžový nebo žlutý zázvor, který neutralizuje chuť, abyste si mohli každé sousto náležitě užít.

sushi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>