
Cold brew
Mammacoffee společně s Radiožurnálem vydávají čtvrtletní (i když minimálně poslední číslo, které by mělo být, stále není) časopis zabývající se kávou a také lidmi okolo rozhlasu. Mimo články a rozhovory o kávě jsou zde také recepty na alternativní přípravu kávy. Každé číslo je zaměřené na jednu techniku (drip, aeropress atp.) a obvzlášť jedna z nich mě zaujala. Jedná se o přípravu ledové kávy pomocí techniky „cold brew“, tedy něco jako „vařené za studena“. Příprava spočívá v tom, že se nechá extrahovat káva ve studené vodě asi po dobu 8-12 hod. a tak jak je, se podává. Buď na to můžeme použít konvici na french press a nebo si setrojit jakýsi alchymistický stroj seskládající se z rámu, kádinky na extrahovanou kávu, nálevky a násypky. Celková cena aparátu = cca 1200 Kč, ale dá se to určitě zlevnit – například koupí trychtýře z plastu apod.
Do konvice nebo aparátu se přidává nahrubo namletá káva, v poměru 100 g na 1 litr vody, kterou se nechává prokapávat po dobu 8-12 hod. voda. Rychlostí prokapávání se určuje výsledná chuť kávy.
Myslím, že do stavby aparátu půjdu, hned co si vyzkouším udělat kávu v konvici na french press, abych zjistil, jakou chuť káva vůbec bude mít.
Nálevka dělící kulovitá 500 ml – cca 700 Kč
Kádinka 600 ml – cca 50 Kč
Násypka – cca 150 Kč nebo lépe Nálevka dělící kulovitá 100 ml – cca 450 Kč
Převzato z: http://kavarenskenoviny.cz/
Propriety:
http://www.verkon.cz/nasypky/
http://www.verkon.cz/nalevky-delici/
http://www.verkon.cz/sklo-laboratorni-kadinky/